הבדלים בין עוסק פטור, מורשה וח ברה בע"מ
עוסק פטור
עוסק פטור הינו עוסק הפטור מגביית מס ערך מוסף (מע"מ) בגין עסקאותיו ואינו רשאי לקזז מע"מ בגין תשומותיו. רשות המסים בישראל קובעת מיהו עוסק פטור, בהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק.עוסק פטור מוגדר בחוק מס ערך מוסף, כעוסק שמחזור עסקאותיו בשנה אינו עולה על סכום הקבוע בחוק (בשנת 2024 התקרה הינה על סך של 120,000 ש"ח), אשר מתעדכן מדי שנה על פי שיעור עליית מדד המחירים לצרכן. הגדרתו של מושג זה נועדה להקל על אנשים לפעול כעצמאים תוך הגמשת חלק מהבירוקרטיה הכרוכה בכך וצמצום מספר העוסקים המורשים הרשומים במע"מ. עוסק פטור הנו מעמד לעניין מע"מ בלבד.
התנהלותו של העוסק הפטור מול רשויות המס האחרות אינה שונה מכל עסק או פעילות אחרת, אולם מאחר שחלק מהחובות של ניהול ספרים ודיווחים לרשויות נגזרים מהיקף הפעילות של העסק, העוסק הפטור שמעצם הגדרתו פועל בהיקפים קטנים, יהיה חייב בדיווחים וניהול ספרים המאופיינים לעסקים קטנים. העוסק הפטור מדווח אחת לשנה על מחזור עסקאותיו לרשויות מע"מ. כאשר מחזור העסקאות של העוסק הפטור עולה על סכום התקרה הקבוע, יהפוך לעוסק מורשה החייב בדיווח חודשי, או ישלם מע"מ על סכום העסקאות שמעל התקרה, אם המחזור החורג הוא חד-פעמי.
העוסק הפטור אינו גובה מע"מ מלקוחותיו ולכן אין הוא רשאי להוציא חשבוניות מס בגין עסקאותיו, ויכול להוציא חשבוניות ו/או קבלות בלבד.
עוסק פטור מתאים בעיקר לשכיר שרוצה לעסוק בעבודה צדדית כעצמאי, לסטודנטים שנותנים שיעורים פרטיים וכו'.
יתכן מצב בו עוסק מורשה ניהל מחזור עסקאות, במשך שנתיים רצופות, הנמוך מסכום התקרה שצוין, ובמקרה זה, פקיד השומה יאשר לבקשת בעל העסק את רישומו כעוסק פטור.
עוסק מורשה
עוסק מורשה, להבדיל מחברה בע"מ, מנוהל כאשר בתיק העוסק העסק שייך באופן מוחלט לבעל העסק והוא מנוהל באחריותו הישירה. בחברה בע"מ, האחריות חלה על החברה ולא על בעליה או על מחזיקי המניות. ניהול עוסק מורשה באופן מושכל יאפשר לנצל היטב את היתרונות משיטת ניהול זו. עוסק מורשה רשאי להוציא חשבוניות מס על עסקאותיו ולקבל החזר מע"מ על תשומותיו לצורך תפעול העסק. על העוסק המורשה לדווח על הכנסותיו והוצאותיו למע"מ ולמס הכנסה מדי חודש-חודשיים, בהתאם לתקופת הדיווח שנקבעה לו.
חברה בע"מ
חברה בע"מ פירושה חברה בערבון מוגבל, שהיא למעשה התאגדות עסקית של מספר בעלי עניין. חברה בע"מ ממשיכה להתקיים כסדרה גם עם החלפת הבעלים, משום שהבעלות נקבעת בהתאם למחזיקי המניות. מקובל שהבעלים מחזיקים בעצמם חלק משמעותי מסך כל המניות לשם ביסוס עמדת שליטתם בחברה. כל חברה בע"מ חייבת בתשלום אגרה שנתית לרשם החברות, וכן בתשלום אגרה חד פעמית בעת רישום חברה בע"מ אצל רשם החברות. בהיבט החשבונאי, חברה בע"מ מחויבת לנהל הנהלת חשבונות בשיטה הכפולה, לעומת יחיד המנהל את ספריו, בדרך כלל, בשיטה החד צידית.
חברה בע"מ מקנה יתרון בולט לבעליה, הבא לידי ביטוי במידת אחריות מוגבלת. הסיבה לכך נעוצה בכך שכספי החברה, שעשויים לעמוד בסיכון, הינם של החברה בע"מ ולא של בעליה. מכאן, שבעת משבר פיננסי, ובעקבותיו תביעות מצד בעלי חוב, לא ניתן יהיה לתבוע את מחזיקי המניות ואף לא לגעת ברכושם הפרטי. ניתן לאמור שרצוי לשקול בחיוב התנהלות כחברה, אם צפוי שימוש בכספי הלוואות, כמות עובדים גדולה יחסית ועבודה מול מספר רב של ספקים.
היבט עיקרי ומהותי נוסף שנדרש לבחון הינו שאלת הכדאיות מבחינת חיסכון במס אל מול עלויות תפעול וכן ניהול ספרים מורכב יותר. כדי לגבש החלטה מושכלת, כדאי יהיה לבחון תרחישים שמהם ניתן יהיה להסיק לגבי היקפי הפעילות מול הגורמים איתם באה החברה במגע על מנת להעריך גם לאפשרות של כישלון עסקי. מקובל להניח שברמות סיכון גבוהות מומלץ לפעול כחברה בע"מ, על מנת לנטרל, כאמור, תביעות אפשריות כנגד הבעלים עצמם.
כידוע לכל דבר יש מחיר, ולכן לאותו מנגנון הגנה בדמות חברה בע"מ יש גם את המחיר שלו. ידוע שעלויות התפעול של חברה בע"מ יהיו, כאמור, גבוהות יותר בהשוואה לעוסק מורשה. עובדה זו נובעת, כפי שצוין, בעיקר מהנהלת חשבונות כפולה, ומדרישת חובה לחתימת רואה חשבון על מאזן החברה והאגרות שצויינו לעיל. המסקנה היא שככל שהעסק צפוי למחזור עסקים גדול יותר ולרווח נקי שאינו משמש ברובו לצרכים אישיים, כך תהייה לגיטימציה לפעול כחברה בע"מ.

